tirsdag 22. desember 2009

"Breskøl"/ hjemmebrygget øl

Min mors oppskrift på "hembrygg", et alkoholfritt øl som smaker veldig godt til julematen, men også til varme sommerdager.

Noen kvister (en bærepose) "bresk"(einer)
10 liter vann
4 små flasker Vørterøl
1 kg sukker
Fersk gjær (ca. sukkerbit-størrelse)
Sukkerkolør

1. Kok opp vann og bresk/ einerkvister
2. Sil av bresken slik at du står igjen med herlig smakfullt vann:-)
3. Hell i sukker og rør godt til alt er oppløst
4. Hell i flaskene med Vørterøl
5. Avkjøles til 37 grader
6. Løs opp gjæren (kan være lurt å bare ta opp en liten kopp og rør til oppløst før du heller alt opp i kjelen og rører godt)
7. Bruk litt sukkerkolør for å få mørkere øl
8. Hell over på rene flasker og la stå en stund i romtemperatur (f.eks. 1 dag eller til du ser at det danner seg litt skum på toppen).
9. Sett kaldt og vent minst fem dager. Blir best om den får stå minst en uke. (NB! Dersom det får gjære lenge, blir det ikke alkoholfritt, så vær litt obs!)

God jul alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar